A fost aprobat initial in SUA in 2001
Descriere
Ruxolitinib este un inhibitor de kinaza cu denumirea chimică (R) -3- (4- (7H-pirol [2,3d] pirimidin-4-il) -1 H-pirazol-1-il) -3-fosfat cyclopentylpropanenitrile si o greutate moleculară de 404.36.
Ruxolitinib, un inhibitor al kinazei, inhiba kinazele Janus[(JAK)-initialele de la Just Another Kinases 1 si 2) JAK1 si JAK2 care mediază semnalizarea unui număr de citokine si factori de crestere care sunt importante pentru hematopoieza si functia imuna. Semnalizarea JAK implica activarea STAT [Signal transducer and activator of transcription-(translatia semnalului si activarea transcrierii)] pentru  receptori de citokine, activarea si localizarea ulterioară a STAT in nucleu care conduce la modularea expresiei genelor.
Mielofibroza (MF) este un neoplasm mieloproliferativ (NCP) cunoscut a fi asociat cu semnalizarea perturbata a JAK1 si JAK2. Intr-un model de MPN pozitiv pentru JAK2V617F la soareci, administrarea orală de ruxolitinib a prevenit splenomegalia, a scăzut preferential celulele mutante JAK2V617F in splina si a scazut citokinele inflamatorii circulante(de exemplu, TNF-α, IL-6).
Ruxolitinib este absorbit rapid dupa administrare orala cu un varf al concentratiei plasmatice la 1-2 ore. Se metabolizeaza prin intermediul CYP3A4, se elimina in 74% prin urina si prin fecale in 22%. Timpul de injuatatire al Ruxolitinib este de 3 ore.
Indicatii si utilizare
Jakafi este un inhibitor de kinaza indicat pentru tratamentul pacientilor cu mielofibroza cu risc ridicat sau  intermediar, inclusiv myelofibroza primara, mielofibroza post-policitemie vera si mielofibroza  post trombocitemie esentiala
Dozaj si administrare
Doza initială de Jakafi este de 20 mg de două ori pe zi pe cale orală pentru pacientii cu un număr de trombocite mai mare de 200 x 109 / l si 15 mg de două ori pe zi, la pacientii cu un număr de trombocite între 100 x 109 / l  si  200 x 109/ l.
Se efectueaza o hemoleucograma, înainte de initierea tratamentului cu Jakafi. Se monitorizeaza hemoleucograma la fiecare 2-4 săptămâni până ce dozele se stabilizeaza, iar apoi in functie de evolutia clinica. Se modifica doza  in caz de trombocitopenie.
Se creste doza în functie de răspuns pina la maxim de 25 mg de două ori pe zi. Se întrerupe după 6 luni, dacă nu se reduce splină sau nu se amelioreaza simptomele.
Forma de prezentare
Tablete: 5 mg, 10 mg, 15 mg, 20 mg și 25 mg.
Contraindicatii
Nu există.
Atentionari si precautii
Pot sa apara trombocitopenie, anemie si neutropenie. Se recomanda reducerea dozei sau întreruperea tratamentului sau transfuzie.
Se evaluaeaza pacientii pentru semne si simptome de infectie si se initiaza un tratament adecvat. Infectiile grave trebuie rezolvate înainte de a începe tratamentul cu Jakafi.
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse hematologice (incidenta > 20%) sunt trombocitopenie si anemie. Cele mai frecvente reactii adverse non-hematologice (incidenta > 10%) sunt echimoze tegumentare, ameteli si dureri de cap.
Interreactii medicamentoase
Inhibitori puternici ai CYP3A4: se reduce doza initială de Jakafi la 10 mg de două ori pe zi pentru pacientii cu un număr de trombocite mai mare sau egală cu 100 x 109 / l . Se evita la pacientii cu trombocite mai mici de 100 x 109 / l.
Utilizare in situatii speciale
Insuficienta renala: Se reduce doza initială  de Jakafi  la 10 mg de două ori pe zi, la pacientii cu insuficienta renala moderată (Cl.Cr. 30-59 ml / min) sau insuficientă renală severă (ClCr 15-29 ml / min) si numar de trombocite între 100 x 109 / l si 150 x 109 / l. Se evita la pacientii cu boală renală în stadiu terminal (Cl.Cr. sub 15 ml / min) care nu necesită dializă si la pacientii cu insuficientă renală moderată sau severă si un număr de trombocite mai mic de 100 x 109 / l.
Insuficientă hepatică:  Se reduce Jakafi cu doza de pornire la 10 mg de două ori pe zi, la pacientii cu orice grad de insuficientă hepatică si un număr de trombocite între 100 x 109 / l si 150 x 109 / l. Se evita la pacientii cu insuficientă hepatică cu trombocite sub 100 x 109 / l.
Mamele care alăptează: întreruperea alăptării sau a medicamentului, luând în considerare importanta medicamentului pentru mamă.