A fost initial aprobat in SUA in anul 2009.
Descriere
Ofatumumab(Arzerra) este un anticorp monoclonal citolitic uman IgG1k directionat impotriva antigenului CD 20. Ofatumumab se leaga specific la molecula CD20. Molecula CD20 este exprimata pe limfocitele B normale si limfocitele B din leucemia limfocitara cronica. Legarea Ofatumumab de CD20 determina liza celulei B. Datele existente sugereaza ca mecanismele posibile de liza celulara sunt citotoxicitatea dependenta de complement si citotoxicitatea mediata celular dependenta de anticorpi.  La 6 luni de de la ultima doza de tratament, reducerea limfocitelor B, CD19 a fost de 99% pentru Ofatumumab si de 94% pentru Clorambucil. Depletia limfocitelor B din sangele periferic nu se coreleaza direct cu depletia limfocitelor B din organele solide si nu exista o corelatie directa cu raspunsul clinic.
Indicatii si utilizare
            1. in combinatie cu clorambucil in tratamentul de linia I la pacientii cu Leucmeie limfatica cronica(LLC) netratata pentru care terapia pe baza de Fludarabina este considerata inadecvata.
            2.pentru tratamentul pacientilor cu Leucemie limfatica cronica refractara la Fludarabina si Alemtuzumab.
Dozaj si Administrare
Se dilueaza si se administreaza in perfuzie IV. Nu se administreaza subcutanat sau in injectie IV in bolus.
            1.-La pacientii cu LLC anterior netratati doza si schema recomandata este:
                  300 mg, ziua 1 urmata de 1000 mg in ziua 8(ciclul 1) apoi in ziua 28 se incepe ciclul 2 care consta in 1000 mg ziua 1 repetat la 28 de zile, minim 3 cicluri, maxim 12 cicluri sau pina la cel mai bun raspuns. Pentru ciclul 1, doza de 300 mg se dilueaza in 1000ml SF si se administreaza la un ritm de 12ml/h(3,6mg/h).
Pentru dozele de 1000mg se dilueaza in 1000ml SF si se administreaza la un ritm de 25 ml/h(25mg/h).
            2.-In LLC refractara doza si schema recomandata este de :
                   300 mg ca doza initiala(doza 1), urmata la 1 saptamina de
                  2000 mg , saptaminal timp de 7 doze(doza 2-8), pauza 4 saptamini apoi
                  2000 mg la 4 saptamini timp de 4 doze(dozele 9-12).
Prima doza de 2000mg se infuzeaza la un ritm de 12ml/h(24mg/h), iar dozele ulterioare la un ritm de 25 ml/h(50mg/h).
               Se recomanda premedicatie cu acetaminofen, antihistaminic si corticoterapie cu 30 min-2h inainte.
Acetaminofen 1000mg, difenhidramina 50 mg sau cetirizine 10 mg si prednisolone 50-100 mg sau echivalentul dozei.
Forma de Prezentare
Flacoane cu 100 mg/5 ml si de 1000 mg/50 ml. Toate dozele se dilueaza in 1000 ml Ser Fiziologic. Solutia diluata se stocheaza intre 20-80C. Nu se amesteca cu alte medicamente. Se administreaza cu pompa de infuzie. Se spala vena inainte si dupa fiecare administrare.
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si Precautii
Pe perioada tramentului pot apare :
Reactii de infuzie Se recomanda premedicatie cu acetaminofen, corticoterapie si antihistaminice. Pot apare reactii de infuzie serioase: bronhospasm, sincopa, evenimente cardiace, durere lombara, febra, rash, urticarie, angioedem. Apar mai frecvent la primele 2 infuzii. Se monitorizeaza pacientii in timpul tratamentului. Se intrerupe infuzia daca apar reactii de infuzie.
Sindrom de liza tumorala: se anticipeaza sindromul de liza tumorala la pacientii cu risc crescut. Se recomanda hidratare si tratament cu alopurinol.
Citopenii Pot apare neutropenie, anemie si trombocitopenie. Neutropenie prelungita cu debut tardiv poate apare. Se recomanda monitorizarea HL la intervale regulate.
Reactivarea hepatitei tip B  la unele cazuri a determinat hepatita fulminanta, insuficienta hepatica si deces. Reactivarea a aparut atat la pacientii cu AgHBs pozitiv dar si la cei cu AgHBs negativ dar cu anticorpi anti HBc pozitiv. Reactivarea este definita ca o crestere abrupta in replicarea HBV la o persoana care anterior era negativa pentru AgHBs si anticorpi antiHBc. Reactivarea este adesea urmata de cresterea transaminazelor, a bilirubinei, insuficienta hepoatica si deces. Se intrerupe definitiv tratamentul la pacientii cu reactivarea hepatitei cu virus B.
Leucoencefalopatia multifocala progresiva poate determina decesul.
Reactii adverse
Reactiile adverse cele mai frecvente(>10%) au fost reactii de infuzie, neutropenie, pneumonie, febra, tuse, diaree, anemie, oboseala, dispnee, rash, greturi, bronsita si infectii ale tractului respirator inferior.
Utilizare in situatii speciale
Poate determina afectare fetala.
Pacienta poate alapta deoarece anticorpii absorbiti de nou nascut  nu trec in circulatie.
Nu exista studii cu Ofatumumab in insuficienta renala si insuficienta hepatica.