A fost aprobat initial in SUA in 2013.
Descriere
Ibrutinib este un inhibitor al tirozin kinazei Bruton(TKB). Ibrutinib este un inhibitor cu molecula mica al TKB. Ibrutinib formeaza o legatura covalenta cu un rezidu de cisteina din sediul activ al TKB conducand la inhibitia activitatii enzimatice a TKB. TKB este o molecula de semnalizare a receptorului antigenului celular B si a cailor receptorului citokinei. Ibrutinib inhiba proliferarea si supravietuirea celulelor B in vivo ca si migrarea celulara. Este metabolizat in ficat pri intermediul citocromului P450 si CYP3A. Timpul de injumatatire este de 4-6 ore. Se elimina prin fecale in 80% si 10% prin urina.
Indicatii si Utilizare
1. Limfom al mantalei foliculare(LMF) care a primit cel putin o terapie anterioara.
2. Leucemie limfatica cronic(LLC) care a primit cel putin o terpie anterioara.
Aceste indicatii se bazeaza pe rata raspunsului general.
Dozaj si administrare
1. LMF: 560 mg odata pe zi(4 capsule de 140 mg odata pe zi).
2. LLC: 420 mg odata pe zi(3 capsule de 140 mg odata pe zi).
Capsulele trebuie luate cu apa P.O. Capsulele nu se deschid, nu se zdrobesc  sau mesteca.
Forma de prezentare
Capsule de 140 mg
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si precautii
Pot apare:
1. Hemoragii Pot apare hemoragii subdurale, gastrointestinale, hematurie, echimoze la 5-6% din pacienti. Se recomanda intreruperea tratamentului 3-7 zile inainte si dupa operatii. Se monitorizeaza pentru sangerare.
2. Infectii: Se monitorizeaza pacientii pentru febra si infectii si se evalueaza prompt.
3. Mielosupresia: se monitorizeaza lunar hemograma
4. Toxicitate renala a aparut sub forma de crestere a creatininei > de 1,5-3 ori valoarea limita superioara la 4%-9%  dintre pacienti. Se monitorizeaza functia renala si se mentine hidratarea.
5. Tumori primare secundare au aparut la 5%-10% din pacientii tratati  sub forma de  cancere cutanate si alte cancere.
6. Toxicitate embrio-fetala: poate determina afectare fetala. Se informeaza pacientele asupra riscului fetal si se evita sarcina in timpul administrarii drogului
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse(>20%) la pacientii cu LLC si LMF au fost: trombocitopenia, diareea, neutropenia, anemie, oboseala, durere musculoscheletala, edem periferic, infectii ale tractului respirator superior, greturi, echimoze, dispnee, constipatie, rash, durere abdominala, varsaturi, scaderea apetitului, artralgii, stamatite, sinuzite si ameteala.
Intereactii medicamentoase
Se evita coadministrarea de inhibitori moderati sau puternici de CYP3A.(ketoconazole, itraconazole, voriconazole, posaconazole, clarithromycin, telithromycin)
Se evita coadministrarea de inductori puternici de CYP3A( carbamazepine, rifampin, phenytoin si St. John’s Wort)
Utilizarea in situatii speciale
Se evita utilizarea de Imbruvica la pacientii cu afectare hepatica. Pacientii cu valori ale GOT si GPT mai mari de 3 ori limita superioara au fost exclusi de la terapia cu Ibrutinib.
Mai putin de 1% se elimina renal. Expunerea la Ibrutinib nu este alterata la pacientii cu insuficienta renala usoara si moderata.