A fost aprobat in SUA in anul 2011
Descriere
Crizotinib este un inhibitor oral de receptor de tirozin kinaza incluzind ALK, receptorul factorului de crestere hepatocitar(HGFR, c-MET), ROS1(c-ros) si receptorul de origine Nantais(RON). Translocatiile care afecteaza gena ALK determina expresia proteinei de fuziune oncogenica. Formarea proteinei de fuziune ALK determina activarea si reducerea expresiei genice si semnalizarii care poate contribui la proliferarea si supravietuirea celulara crescuta in tumorile care exprima aceste proteine. Crizotinib a demonstrat inhibitia dependenta de concentratie a ALK, ROS1 si fosforilarea c-MET in liniile celulare tumorale si a demonstrat activitate antitumorala la soarecii cu grefe tumorale care exprima EML4 sau proteine de fuziune NPM-ALK sau c-MET. Crizotinib este metabolizat in ficat prin CYP3A4/5. Timpul de injumatatire este de 42 de ore. Eliminare medicamentului se face prin fecale in 63% si prin urina in 22%.
Indicatii si Utilizare
1.     Cancer bronhopulmonar NSCLC metastatic la pacientii ale caror tumori sunt pozitive pentru kinaza limfomului anaplazic, ALK(anaplastic lymphoma kinaze).
Doza si Administrare
Doza recomandata este de 250 mg, oral, de doua ori pe zi.
La pacientii cu insuficienta renala severa(CL. La Creatinina <30ml/min) si care nu necesita dializa se recomanda 250 mg, oral, odata pe zi.
Intreruperea tratamentului si/sau reducerea dozei poate fi necesara in caz de reactii adverse. La pacientii cu insuficienta hepatica crizotinib nu a fost studiat. Crizotinib se metabolizeaza extensiv in ficat. Studiile clinice au exclus pacientii cu cresteri ale GOT si GPT >2,5 ori. Prin urmare se utilizeaza cu atentie la pacientii cu insuficienta hepatica.
Forma de prezentare
Capsule de 200mg si 250 mg
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si Precautii
Hepatotoxicitate fatala a aparut la 0,2% din pacienti. Se recomanda monitorizarea perodica a testelor hepatice. Se suspenda temporar sau permanent sau se reduce doza in caz de hepatotoxicitate.
Boala interstitiala pulmonara(BIP)/Pneumopatii au aparut la 2% din pacienti. Se intrerupe permanent tratamentul la pacientii cu BIP.
Alungirea intervalului QT a aparut la 2,7% din pacienti. Se monitorizeaza prin EKG si dozare de electroliti la pacientii care au istoric sau predispozitie pentru alungirea intervalului QT. In functie de caz se suspenda temporar sau permanent drogul sau se reduce doza.
Bradicardie poate apare in timpul tratamentului cu Crizotinib.Se monitorizeaza ritmul cardiac si TA. In functie de caz se suspenda temporar sau permanenbt drogul sau se reduce doza.
Toxicitate embriofatala. Crizotinib poate determina afectare fetala daca se administreaza la femeile gravide.
Reactii adverse
Reactiilre adverse cele mai frecvente(>25%) sunt tulburari de vedere, greturi, diaree, varsaturi, constipatie, edem, cresterea transaminazelor si oboseala.