Descriere
Afatinib este un inhibitor de kinaza care este o 4-anilinquinazolina. Afatinib se leaga covalent de domeniile kinazelor EGFR(ErbB1), HER2(ErbB2) si HER4(ErbB4) inhibind ireversibil autofosforilarea tirozin kinazei, determinind astfel reducerea semnalizarii ErbB. Afatinib a demonstrat inhibitia autofosforilarii si a proliferarii in vitro a liniilor celulare care exprima EGFR wild type(nemutant) sau a celor care exprima mutatii la nivelul exonului 19 sau 21 L EGFR(mutant). In plus Afatinib a inhibat proliferarea in vitro a liniilor celulare care supraexprima HER2. Tratamentul cu Afatinib a determinat inhibitia cresterii tumorale la soarecii nuzi inplantati cu tumori care exprima fie EGFR sau HER wild type fie EGFR mutant. Eliminarea Afatinib se face in principal prin fecale(85%) si 4% prin urina. Timpul de injumatatire este de 37 de ore.
Indicatii si Utilizare
1.     Cancerul bronhopulmonar NSCLC metastatic ca prima linie de tratament, la pacientii cu tumori pozitive pentru  deletii la nivelul exonului 19 sau mutatii de substitutie la exonul 21 al EGFR.
Afatinib nu a fost studiat ca eficacitate si siguranta la pacientii cu tumori cu alt tip de mutatii ale EGFR.
Dozaj si Administrare
Doza recomandata este de 40 mg oral adata pe zi, cu 1 ora inainte de masa sau la 2 ore dupa masa. Se administreaza pina la progresia bolii sau pina nu mai este tolerat de pacient. In caz de insuficienta renala usoara sau moderata(Cl la Creatinina intre 30-89 ml/min ) nu este necesara ajustarea dozei de afatinib. Medicamentul nu a fost studiat in caz de insuficienta renala severa(Cl. La creatinina <30ml/min).
Afatinib nu a fost studiat in insuficienta hepatica severa(Child-Pugh clasa C). Ajustarea dozei nu este necesara pentru insuficienta hepatica usoara sau moderata (Child-Pugh clasa A si B)..
Forma de prezentare
Tablete de 40 mg, 30 mg si 20 mg.
Contraindicatii
Niciuna
Atentionari si Precautii
Diaree. Diaree poate determina deshidratare si insuficienta renala. Se intrerupe Afatnib pentru diaree severa si prelungita neresponsiva la agenti antidiareici.
Boli tegumentare buloase si exfoliative au aparut la 0,15% din pacienti. Se intrerupe Afatinib pentru reactii cutanate amenintatoare de viata. Se retrage Afatinib pentru reactii cutanate severe si prelungite.
Boala interstitiala pulmonara(BIP) apare la 1,5 % din pacienti. Se intrerupe Afatinib pentru simptome pulmonare cu debut acut sau agravarea simptomelor pulmonare. Se intrerupe Afatinib daca se diagnosticheaza BIP.
Toxicitate Hepatica Afectare hepatica fatala apare la 0,18% din pacienti. Se recomanda monitorizarea testelor hepatice periodic. Se intrerupe sau se retrage Afatinib pentru alterarea severa sau agravarea testelor hepatice.
Keratite apar la 0,8% din pacienti. Se retrage sau se intrerupe Ahfatinib in caz de confirmare a keratitei ulceroase.
Toxicitate embrio fetala Afatinib poate determina afectare fetala. Se recomanda informarea pacientelor asupra riscului fetal si utilizarea de contraceptive eficiente.
Reactii edverse
Majoritatea reactiilor adverse (>20%) sunt diaree, rash/dermatite acneiforme, stomatite, paronichie, tegument uscat, apetit scazut, prurit.
Utilizare in situatii speciale
Alaptare: se intrerupe alaptatul sau drogul.